Vragen? Bel 035 – 33 33 515

Zoek

Iedereen kan en mag een AED gebruiken

Iedereen kan en mag een AED gebruiken

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen mag én kan een AED gebruiken. Een defibrillator is ontworpen voor hulpverleners zonder medische achtergrond. De gesproken instructies begeleiden een hulpverlener  stap voor stap door het proces, waardoor de AED niet verkeerd bediend kan worden. Ook zal een AED nooit een schok toedienen als het slachtoffer dit niet nodig heeft.  

Hoe moet je een AED gebruiken?

Een AED is uitgerust met twee elektroden (pads) die op de borstkas van het slachtoffer worden geplakt. Hierdoor kan de AED het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren (borstcompressies) of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen.

De meeste AED’s hebben een metronoom die het ritme van de borstcompressies laat horen en de AED geeft ook aan wanneer je moet beademen. Daarna zal de AED opnieuw het hartritme van het slachtoffer analyseren en bepalen of er (nog) een schok toegediend moet worden.

Hoewel AED’s onderling kunnen verschillen, is de basis voor het gebruik van iedere defibrillator hetzelfde:

Reanimatiecursus

Iedereen kan en mag een AED gebruiken, maar een reanimatiecursus helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Meer informatie over hoe een cursus je kan voorbereiden op het gebruik van een AED en reanimatie,  kun je lezen in dit uitgebreide artikel.

Op deze website maken we gebruik van functionele cookies. Meer informatie kun je lezen in onze privacy policy.