Vragen? Bel 035 – 33 33 515

Zoek

Jonge speler overleeft ternauwernood een hartstilstand

Julian (22 jaar) zakte tijdens een training ineens in elkaar. Het hechte vriendenteam van RKSV RODA ‘23 uit Amstelveen zag hem voorover vallen en dacht in eerste instantie dat hij struikelde. Al snel werd duidelijk dat het zeer serieus was. Hij heeft een hartstilstand gehad.

De mannen handelen direct. Gelukkig is de vereniging goed voorbereid op dit soort situaties. Althans, zo lijkt het. De dichtstbijzijnde AED staat in een kantoor achter slot en grendel. Gelukkig lukt het om deze alsnog te gebruiken. Julian komt op tijd weer bij.

Het is een bewijs dat hartveiligheid geen vanzelfsprekendheid is. Het is daarom belangrijk om als vereniging te checken hoe het met de hartveiligheid gesteld is.

“Ik dacht dat ik mij niet lekker voelde omdat ik zo kort voor de training had gegeten, maar ineens ging het licht uit.”

Licht uit

Het was een lange werkdag, waarna Julian voor de training nog even wat ging eten bij zijn zus. Een dag als iedere andere: haasten, even snel eten, weer haasten naar de club, een lekkere warming-up gevolgd door een intensieve training met sprintoefeningen. 

Tijdens de training ging het mis. “Ik dacht dat ik mij niet lekker voelde, omdat ik zo kort voor de training had gegeten, maar ineens ging het licht uit”, vertelt Julian. Iedereen op de vereniging kwam razendsnel in actie. Direct werd 112 gebeld. Mensen riepen ‘EHBO’ en een lid van de vereniging zette spoedig de reanimatie in. Ondertussen werd er een AED gezocht. De vereniging beschikt over meerdere AED’s, maar vele hingen te ver weg voor deze inzet. De dichtstbijzijnde AED bleek in het kantoor van het clubhuis te liggen, achter slot en grendel. En dat terwijl de tijd begon te dringen.

Julian van R.K.S.V. RODA ’23. Foto: Claudiascamera

Sleutel beschikbaar

Toevallig had de aanwezige trainer een sleutel van het kantoor, waardoor de AED alsnog snel ingezet kon worden. De trainer van een ander team heeft de AED direct aangesloten. Kort daarop arriveerde de politie en nam de reanimatie over. Zij maakten gebruik van de AED en kregen Julian gelukkig snel weer bij bewustzijn. “Het had niet veel gescheeld of ik zat er nu niet zo bij. Ik ben blij dat er mensen waren die wisten hoe ze moesten handelen.”

Voetbalclub R.K.S.V. RODA ’23 uit Amstelveen is een voorbeeld voor andere verenigingen, want helaas is dit niet de enige club waar dit soort situaties zich voordoen. Vaak wordt gedacht dat het hebben van één of meerdere AED’s voldoende is, maar helaas is dat niet zo. Het is van groot belang de AED op te hangen op een zichtbare en toegankelijke plek voor iedereen, het liefst buiten, in een speciaal daarvoor ontworpen AED-kast.

En wanneer er een slot of pincode op de kast zit, om de sleutel of de toegangscode toegankelijk te maken voor anderen. Dit zijn enkele voorbeelden van concrete aandachtspunten waarmee de vereniging een stuk hartveiliger wordt. Denk hierbij ook aan zichtbaarheid, communicatie, accessoires en onderhoud.

“Ik ben blij dat er mensen waren die wisten hoe ze moesten handelen.”

Het betreffende team van R.K.S.V. RODA ’23. Foto: Claudiascamera

'Wees als vereniging goed voorbereid'

Bondsarts Edwin Goedhart (KNVB) ziet graag dat clubs over een AED beschikken. Maar dat alleen is niet voldoende. Goedhart: “Is er een AED die regelmatig gecontroleerd wordt en waarvan iedereen weet waar die hangt? Zijn er daarnaast genoeg leden die weten wat je moet doen bij een hartstilstand en hoe je de AED bedient? Zorg als vereniging dat je inzichtelijk hebt hoe goed voorbereid je bent als er echt een hartstilstand plaatsvindt.”

Overlevingskans

Een snelle inzet van een AED tijdens een hartstilstand vergroot de overlevingskans met 75 procent. Om verenigingen te helpen inzien hoe het met hun eigen hartveiligheid is gesteld, is de Hartveiligheidstest ontwikkeld. Een snelle test met een paar vragen waar je direct meer informatie krijgt over wat er komt kijken bij hartveiligheid. Om je daarnaast extra te helpen kun je gratis advies op locatie aanvragen naar aanleiding van de test. Met soms maar een paar kleine aanpassingen kies je als vereniging voor een omgeving waar iedereen met een gerust hart kan sporten.

Hoe hartveilig is jouw voetbalclub?

Feiten en cijfers

overleeft het niet zonder hulp
0 %

binnen de kritieke minuten tijdens een hartstilstand. 

mensen per dag
0

krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. 

minuten
0

zijn van levensbelang: al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. 

Bron: hartstichting.nl

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. Wij kunnen je altijd verder helpen. 

Op deze website maken we gebruik van functionele cookies. Meer informatie kun je lezen in onze privacy policy.