Vragen? Bel 035 – 33 33 515

Zoek

Leven gered van jonge aanvoerder:
‘AED onmisbaar op de club’

Iedereen werd opgeschrikt toen de jonge speler Nikki Baggerman (26), aanvoerder van V.V. Achilles Veen, tijdens de finale van de districtsbeker tegen V.V. Goes in elkaar zakte op het veld van V.V. Trinitas Oisterwijk. Nikki werd getroffen door een plotselinge hartstilstand. Gelukkig kwamen omstanders snel in actie en was de AED snel ter plaatse, waardoor Nikki tijdig kon worden gereanimeerd.

Deze onverwachte noodsituatie onderstreept het belang van hartveiligheid op de club. Het is van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren en dat er een AED aanwezig is die altijd en voor iedereen toegankelijk is.

Noodsituatie op de middellijn

Het was de 32e minuut van de wedstrijd toen Nikki, topfit en altijd energiek, plotseling begon te zwalken en in elkaar zakte op de middenlijn. Gelukkig wisten teamleden direct wat ze moesten doen. “Er was geen voetbal of tegenstander in de buurt, dus het was duidelijk dat het om een hartstilstand moest gaan”, aldus Ton Jozen, bestuurslid van V.V. Trinitas Oisterwijk die aanwezig was bij het voorval.

Snelle hulp redt levens

Onder de toeschouwers was ook een huisarts, vader van één van de spelers van V.V. Goes, die de regie wist te nemen. “Er was heel snel een AED op het veld,” vertelt Ton. “Een ambulancebroeder heeft na afloop ook bevestigd dat het snelle handelen en de AED zijn leven hebben gered”.

“Er was heel snel een AED op het veld”

Ton Jozen, bestuurslid V.V. Trinitas Oisterwijk

Voetbalclub V.V. Achilles Veen is goed voorbereid op dergelijke noodsituaties, mede door een soortgelijk incident met de assistent-trainer 1,5 jaar geleden. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de club jaarlijks een reanimatiecursus organiseert voor alle leden die willen deelnemen. “We zijn bijna toe aan de jaarlijkse opfriscursus en dit zal de club ook weer faciliteren en financieren”, vertelt Henk Schreuders, voorzitter van V.V. Achilles Veen. Ook Trinitas ziet hier nu de noodzaak van in en heeft inmiddels informatie opgevraagd om aan de slag te kunnen gaan met reanimatiecursussen voor hun leden.

Voetbalwedstrijd V.V. Achilles Veen – Goes. Foto: Jet Helsloot

Het belang van een AED

Dit incident heeft er ook voor gezorgd dat de betrokken voetbalclubs de noodzaak van een AED inzien. Henk Schreuders vertelt “Wij hebben een AED op de club, maar we willen nog een AED zodat deze altijd langs de zijlijn kan staan bij wedstrijden. Op die manier verkorten wij de reactietijd.”

“Wij willen nu ook een AED die altijd aan de zijlijn staat bij wedstrijden”

Henk Schreuders, voorzitter V.V. Achilles Veen

Het kopen van een AED is alleen niet voor iedere club gemakkelijk: “Een club draait op vrijwilligers en het is vaak heel lastig om een AED te kunnen bekostigen, hier zou meer aan gedaan moeten worden,” vervolgt Henk.

Altijd toegankelijk

Het is belangrijk dat een AED niet alleen aanwezig is op de voetbalclub, maar ook altijd beschikbaar is voor iedereen in geval van nood. “Op ons sportpark staat duidelijk aangegeven waar je de AED kunt vinden,” zegt Ton. Onder andere het informeren van leden en bezoekers en bewegwijzering op het terrein dragen bij aan een goede vindbaarheid van de AED.

V.V. Achilles Veen. Foto: Jet Helsloot

Oproep tot actie

De hartstilstand van Nikki heeft gezorgd voor bewustwording bij de betrokken clubs, maar dit kan iedere voetbalclub overkomen. “Zorg dat op elke sportvereniging een gebruiksklare AED aanwezig is en bied een reanimatiecursus aan zodat iedereen ermee durft te werken,” aldus Henk Schreuders.

BuurtAED, hét crowdfunding platform voor een hartveilige omgeving, biedt de mogelijkheid om samen met leden een compleet AED-pakket te kunnen kopen. Iedereen kan een bijdrage naar keuze doen en als je het streefbedrag hebt gehaald, krijgt de club een Philips AED, buitenkast en 5 jaar service- en onderhoud. Compleet ontzorgd!

Reanimatiecursus op maat

Reanimeren kan je leren! Tijdens een reanimatiecursus leer je een hartstilstand herkennen, hoe je borstcompressies en mond-op-mondbeademing geeft en hoe je een AED bedient. De Hartstichting, KNVB en Nederlandse Reanimatie Raad hebben speciaal een cursus op maat voor voetbalclubs tegen een gereduceerd tarief samengesteld.

Hoe hartveilig is jouw club?

Benieuwd of jouw club hartveilig is? Doe gratis de Hartveiligheidstest! Het invullen kost je slechts 1 minuut en geeft je direct inzicht in wat er nog op jouw club moet gebeuren om je club hartveilig(er) te maken. 

Hoe hartveilig is jouw voetbalclub?

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. Wij kunnen je altijd verder helpen. 

Op deze website maken we gebruik van functionele cookies. Meer informatie kun je lezen in onze privacy policy.