Hulp nodig?

Search

Waarom een AED?

Waarom een AED?

Heel simpel: een AED redt levens!

Het kan jou ook overkomen. Een familielid, vriend, collega of zelfs onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand.

Iedere week worden in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Bij het ontbreken van een snelle en adequate hulp overleeft slechts 2-5% van de slachtoffers dit. De aanwezigheid van een AED kan het verschil maken tussen leven en dood.

Elke minuut is cruciaal!

De enige manier om een hart weer in een normaal ritme te laten kloppen is door een elektrische schok af te geven met behulp van een AED. Deze schok moet binnen 6 minuten na de hartstilstand worden gegeven. Elke minuut daarna daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. 

Indien een omstander of getuige in de eerste zes minuten bij een hartstilstand direct:

  1. De hulpdiensten via 112 alarmeert
  2. Start met reanimatie
  3. Een AED inzet

kan de kans op overleving toenemen van 2-5% naar maar liefst 90%.

Benieuwd naar het effect op de overlevingskansen bij snelle inzet van een eigen AED, bekijk de afbeelding hieronder.

Omdat de eerste 6 minuten cruciaal zijn wanneer een slachtoffer zijn/Haar bewustzijn verliest moet er snel gehandeld te worden. Met een AED binnen handbereik hoeven omstanders niet te wachten tot een ambulance ter plaatse is. Zeker met de toegenomen verkeersdrukte komt het steeds vaker voor dat een ambulance op zijn vroegst na 10 tot 15 minuten ter plaatse is. Voor het slachtoffer is het dan vaak te laat.

Met een eigen AED in je organisatie, bij de vereniging of thuis vergroot je de overlevingskansen van het slachtoffer naar maar liefst 90%!

Lees ook ons artikel over ‘Iedereen kan en mag een AED gebruiken’ voor meer informatie over het gebruik van de AED.

Op deze website maken we gebruik van functionele cookies. Meer informatie kun je lezen in onze privacy policy.