Vragen? Bel 035 – 33 33 515

Zoek

Waarom een AED?

Waarom een AED?

Heel simpel: een AED redt levens!

Het kan jou ook overkomen. Een familielid, vriend, collega of  onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand.

Iedere week worden in Nederland  meer dan 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Bij het ontbreken van een snelle en adequate hulp overleeft slechts 2%-5% van de slachtoffers dit. De aanwezigheid van een AED kan het verschil maken tussen leven en dood.

Elke minuut is cruciaal!

De enige manier om een hart weer in een normaal ritme te laten kloppen is door een elektrische schok af te geven met behulp van een AED. Deze schok moet binnen 6 minuten na de hartstilstand worden gegeven. Iedere minuut later daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. 

Indien een omstander of getuige in de eerste zes minuten bij een hartstilstand direct:

  1. de hulpdiensten via 112 alarmeert
  2. start met reanimatie
  3. een AED inzet

kan de kans op overleving toenemen van 2%-5% naar maar liefst70%.

Benieuwd naar het effect op de overlevingskansen bij snelle inzet van een eigen AED? Bekijk dan de afbeelding hieronder.

Overlevingskansen bij gebruik van een AED

Aangezien de eerste 6 minuten cruciaal zijn wanneer een slachtoffer  het bewustzijn verliest, moet er snel gehandeld worden. Met een AED binnen handbereik hoeven omstanders niet te wachten tot een ambulance ter plaatse is. Zeker met de toegenomen verkeersdrukte komt het steeds vaker voor dat een ambulance op zijn vroegst na 10 tot 15 minuten ter plaatse is. Voor het slachtoffer is het dan vaak te laat.

Met een eigen AED in je organisatie, bij de vereniging of thuis vergroot je de overlevingskansen van het slachtoffer tot maar liefst 70%

Nu weet je het belang van een AED. Hoe je de AED gebruikt lees je in ons artikel ‘Iedereen kan en mag een AED gebruiken’.

Waarom een Automatische Externe Defibrillator (AED) leven redt en het belang dat iedereen toegang moet hebben tot een AED.

Op deze website maken we gebruik van functionele cookies. Meer informatie kun je lezen in onze privacy policy.