Hulp nodig?

Search

Wat is een AED?

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een harstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wanneer een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart niet helemaal stil, zoals de naam doet vermoeden, dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. De elektrische schok van een AED kan het hart weer in een normaal ritme laten kloppen.

Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is! Een defibrillator zal geen schok geven als het hart echt stil staat en ook niet als het slachtoffer bewusteloos is, maar het hart goed werkt.

Hoe werkt een AED?

Een AED is uitgerust met twee elektroden (pads) die op de borstkas van het slachtoffer worden geplakt. Hierdoor kan de AED het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het is belangrijk om te weten dat een AED niet fout bediend kan worden!

Waar vind ik een AED?

HartslagNu heeft een overzicht met locaties van alle aangemelde AED’s. Deze informatie wordt alleen gebruikt voor reanimatieoproepen. Er is dus geen openbaar overzicht met alle AED’s bij jou in de buurt.

In de AED Checker van de Hartstichting kun je wel zien waar nog AED’s nodig zijn. Deze plekken zijn aangegeven met een rode cirkel op de kaart. 

Op deze website maken we gebruik van functionele cookies. Meer informatie kun je lezen in onze privacy policy.